Poljaci ulažu 25 miliona

Bez autora
Sep 14 2011

Poljska državna kompanija, ZGH Boleslav, kupila je od nikšićke kompanije Uniprom 51 odsto akcija firme Gradir Montenegro, u okviru koje posluje rudnik Šuplja stijena. Vrijednost te kupoprodaje nije poznata. ZGH Boleslav je odlučila da investira 25 miliona eura u rudnik Šuplja stijena, prije svega kako bi se otplatili određeni krediti koji su već bili uzeti i kupila nova oprema koja treba da se instalira i koristi u radu rudnika. Proizvodnja u rudniku Šuplja stijena je počela prije nekoliko mjeseci i od aprila je stabilna. Trenutno proizvode nekih hiljadu tona koncentrata mjesečno, a planiraju da to u narendih nekoliko mjeseci dupliraju na dvije hiljade tona. Naredne godine sa investicijama i novom opremom planiraju da postignu proizvodnju od 14 hiljada tona obije vrste koncentrata na godišnjem nivou. Poljska kompanija do sada je u Gradir Montenegro uložila oko 25 miliona eura. Od te sume išli su normalno u dokapitalizaciju firme da bi ispunili obaveze prema dobavljačima, a jedan dio novca vratili su bankama od kojih su bili uzeli novac za investicije u Gradir Montenegro.

Poljaci ulažu 25 milionaPoljska državna kompanija, ZGH Boleslav, kupila je od nikšićke kompanije Uniprom 51 odsto akcija firme Gradir Montenegro, u okviru koje posluje rudnik Šuplja stijena. Vrijednost te kupoprodaje nije poznata.

Novi predsjednik Odbora direktora Gradir Montenegra, Andrej Šari, kazao je da ne može da saopšti preciznu cifru koju je poljska državna kompanija ZGH Boleslav isplatila za kupovinu akcija crnogorske firme.

"Što se tiče kupovine 51 odsto akcija Gradira Montenegro ne mogu sad da kažem preciznu cifru, jer to je ipak malo i poslovna tajna, ali mogu da kažem da je to značajna suma nova i da su obje strane u poslu veoma zadovoljne", rekao je Šari na konferenciji za novinare.

Poljska državna kompanija je od 12. jula vlasnik 51 odsto udjela u Gradir Montenegru, a današnja konferencija za novinare organizovana je kako bi se javnost bolje upoznala sa detaljima tog preuzimanja. Šari je kazao da je ZGH Boleslav odlučila da investira 25 miliona eura u rudnik Šuplja stijena, prije svega kako bi se otplatili određeni krediti koji su već bili uzeti i kupila nova oprema koja treba da se instalira i koristi u radu rudnika, prenosi Mina business.

"Za nas je od velike koristi što smo došli do novih depozita rude veoma smo zadovoljni sa čitavim projektom", rekao je Šari. Prema njegovim riječima, proizvodnja u rudniku Šuplja stijena je počela prije nekoliko mjeseci i od aprila je stabilna. "Trenutno proizvodimo nekih hiljadu tona koncentrata mjesečno, a planiramo da to u narendih nekoliko mjeseci dupliramo na dvije hiljade tona. Naredne godine sa investicijama i novom opremom planiramo da postignemo proizvodnju od 14 hiljada tona obije vrste koncentrata na godišnjem nivou", precizirao je Šari.

Vlasnik kompanije Uniprom, Veselin Pejović, saopštio je da je poljska kompanija do sada u Gradir Montenegro uložila oko 25 miliona eura. "Od te sume išli smo normalno u dokapitalizaciju firme da bismo ispunili obaveze prema dobavljačima, a jedan dio novca vratili smo bankama od kojih smo bili uzeli novac za investicije u Gradir Montenegro", rekao je Pejović.

On je podsjetio da je Gradir Montenegro čitavi projekat počeo 2007. godine. On smatra da je Gradir Montenegro najsavremeniji rudnik u Evropi. "Imali smo puno stranih firmi koje su bile zainteresovane za Gradir Montenegro, ali ipak smo se odlučili za ZGH Boleslav iz Poljske jer to je društvena a ne privatna firma i nalazi se u srcu Evrope gdje postoje veoma veoma standardi", kazao je Pejović. Za uzimanje ZGH Boleslava kao strateškog partnera pregovari su trajali skoro godinu.

Državni sekretar poljskog Ministarstva blaga, Zdislav Gavlik ocijenio je da je saradnja između dvije firme prelomni trenutak privredne saradnje dvije zemlje.On je naveo da je investicija koju će ZGH Boleslav uložiti u Crnu Goru najveća do sada koja je stigla iz Poljske.

"Očekujemo da će to biti magnet za ostale poljske investitore da ulažu u Crnu Goru", kazao je Gavlik i dodao da među partnerima postoji maksimalno povjerenje.Ambasador Poljske u Crnoj Gori, Jaroslav Lindenberg saopštio je da su od sticanja crnogorske državne nezavisnosti politički odnosi dvije zemlje dobri, ali da su ekonomski ostali "daleko u pozadini".

"Posebno je nedostajalo značajnih investicija iz Poljske. Ova investicija je u interesu obje zemlje. Poljska će dobiti potrebne rude obojenih metala a Crna Gora će imati koristi od poljskog novca i iskustva iz sektora rudarstva", rekao je Lindenberg.

Rudnik cinka i olova Šuplja stijena nalazi se na sjeveru Crne Gore, 35 km sjeverozapadno od Pljevalja. Vlasnik rudnika od 2006. godine je kompanija Gradir Montenegro, kojoj je odobrena koncesija na 20 godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik